Tænk inden du vælger gastric bypass som fedmeoperation

doktor

Find de rette slankepiller for dig!

Besvar 6 korte spørgsmål og få vores forslag til slankepiller, der passer til dine behov.

Trin 1 af 6

16%

Gastric-Bypass

Tusindvis af danskere sidder i skrivende stund med et brændende ønsker om at blive godkendt til en gastric bypass fedmeoperation i det kommende år. Hvad de ikke ved, er at gastric bypass er efterfulgt af et væld af komplikationer og op til 2 % dør som følge af operationen, mens de resterende er livsnødvendigt afhængige af medicin, vitamin og mineraltilskud, hvis de ikke vil dø af mangelsymptomer, som følge af fedmeoperationen.

Gatric bypass er nemt! – sådan lader det til – og ganske vist, så har gastric bypass en dramatisk effekt på overvægten. Objektivt set, virker fedmeoperationen til at være, som sendt fra himlen til de svært overvægtige. Tænk at have været traumatiseret og hæmmet af sin fedme, hele sin barndom, ungdom og voksenliv, og bare efter 2 timer på operationsbordet, så vil ens liv være forandret totalt!

Vi lever i et samfund der er meget resultatorienteret. Vi vil gerne have resultater vi kan se og føle på – og en mand der taber sig fra 200 til 100 kg, det er umiddelbart en succeshistorie og et resultat der er til at tage og føle på. Selvfølgelig er der lige bekymringen om al den overskydende hud – men det har kirurgerne jo også vist, at de med deres glimrende kompetencer, kan tage sig af.

 

De praktiserende læger har mandatet til at indstille svært overvægtige til operationen. Men hensigten med den offentlige bevilling, er at kun de ekstremt overvægtige skal opereres, og først når de forud for fedmeoperationen har vist, at de er i stand til at holde en diæt og tabe en hvis % del af deres overvægt forud for deres gastric bypass operation. I sagens natur så er praktiserende læger kun mennesker. De offentlige og i særdeleshed de private praktiserende kirurgere der lavet gastric bypass indgrebet, har denne type operationer som en vigtig del af deres levebrød. Disse to faktum – de menneskelige læger og kirurgerne medoperation som levebrød, gør at vi de seneste år har set en stigende tendens til at flere og flere bliver fedmeopereret og får en gastric bypass. Også folk der slet ikke kvalificerer sig til denne type af operation. Mange svært overvægtige har en relation til deres læge, da der med fedme følger et væld af andre komplikationer. Lægen har indsigt i den overvægtiges mentale tilstand og generelle velbefindende, og bliver der så samtidig tigget og opfordret samt appelleret til lægens samvittighed, så er der en tendens til, at der bliver godkendt operationer.

Komplikationer

Vi hører ikke meget om komplikationerne ved en gastric bypass. Der foreligger ikke mange studier ved langtidsbivirknignerne og hvordan kan det så være, at sådan en operation overhovedet bliver godkendt i Danmark, der ellers er kendt for at have lange godkendelsesprocedurer. Svaret er simpelt. I de allermest svære tilfælde af overvægt, hvor overvægten karakteriseres som dødelig,  reduceres dødeligheden med 40 % efterfølgende operation. Det er et tal der er til at forholde sig til. Ikke engang de bedste helbredelsesrater fra kræft kommer op i nærheden af 40 %.

Som nævnt i indledningen, så dør op mod 2 % af de fedmeopererede i den første tid efter operationen. Det skyldes sædvanligvis enten, indre læsioner der springer læk, hvor maveindhold m.m. løber ud i bughulen. Endvidere er det post operationelle stress hårdt for kroppen, og nogle fedmeopererede er i en så dårlig helbredstilstand, at deres krop siger fra på den konto.

Langtidsbivirkningerne er mange. I den typiske gastric bypass operation, bliver tolvfingertarmen og den første del af tyndtarmen forbigået. Tarmen starter ved mavesækken. Først kommer tolvfingertarmen, så tyndtarmen, siden tyktarmen og sidst endetarmen. Hver især har de deres egen helt unikke funktion. Tolvfingertarmen bliver jo forbigået i en gastric bypass.

I Tolvfingertarmen bliver galde tilsat fedtet der emulgeres. Formålet med emulgeringen er, at fedtet efterfølgende kan optages i tyndtarmen. Uden en tolvfingertarm kan kroppen altså ikke optage en stor del af fedtet. Det er meget kritisk, da flere af de essentielle og direkte livsnødvendige fedtopløselig vitaminer optages herfra. Endvidere bliver der tilsat forskellige enzymer fra bugspytkirtlen i tolvfingertarmen.

En del af tyndtarmen forbigås  også ved en gastric bypass. Sammenlagt så får man alvorlige problemer med optagelsen af de fedtopløselig vitaminer som A, D, E og K vitamin. Endvidere så udvikler næsten alle opererede mangelsymptomer på B12 vitamin, og en stor del får problemer med optagelse af jern og Calsium, med efterfølgende blodmangel og knogledemineralisering til følge (knogleskørhed). Disse forhold gør at den fedmeopererede til tid og evighed er underlagt strenge krav til ekstra supplementering med diverse vitaminer og mineraler. Den opererede skal også være særdeles opmærksom på sit indtag af proteiner – kroppens byggesten, da der også let opstår mangel på disse som følge af en operation.

Statistik over hvor ofte de forskellige bivirkninger optræder i % ved de gastric bypass opererede.

  • Proteinmangel: 11.9% Blodmangel: 35% Brok: 10% Blokering af tarmene: 1.0% Mavesår: 3.0% Knogleskørhed efter 5 år: 53 % Hæmorider:  4.3% Acne: 3.5% Natteblindhed: 3.0% Død som følge af operation: op til 0.8%

Psykiske aspekter

I dag er det anerkendt at krop og psyke er stærkt forbundet. Vi ved at vores sindstilstand bestemmes af stoffer som serotonin, domain, noradrenalin, oxytocin og flere andre neurotransmittere. Mest kendt er Serotonin. Vi ved også at forhold som lys, motion og ernæring er 100 % vigtige for at en positiv serotoninbalance kan opretholdes. Dagslys, motion og optimal ernæring er ikke lige de faktorer der er mest optimale, hvis man sidder i en sofa med 150 kg’s overvægt dagen lang. Specielt ernæringen har en vigtig rolle. Her er det at de efterfølgende komplikationer ved gastric bypass spiller ind. Man fjerner kroppens mulighed for at optage flere vigtige og essentielle vitaminer og mineraler samt fedtstoffer. Ryger den positive balance i disse næringsstoffer, så går der først for alvor rod i psyken, og derfor ender rigtig mange med en depression efter de er blevet opererede. Statistikken siger ikke noget om, hvor mange der kommer sig oven på depression ved hjælp af kognitiv adfærdsterapi eller hvor mange der reelt må ty til antidepressiv medicin som eneste udvej af depressionen.

Svært overvægt og det generelt at være utilfreds med sin krop, er en hård psykisk belastning. Når fedmen bliver så svær, at den implicerede får svært ved at deltage i almindelig aktiviteter som leg, gåture, job m.m. så er fedmen for alvor underminerende for livsglæden. En operation kan stå som lyset for enden af tunnelen, og for nogle er operationen også den sidste udvej, men det er ikke den endegyldige løsning. Hensigten med denne artikel er at få alle der overvejer en gastric bypass, til at tænke sig som en ekstra gang. Er du så svært og nært dødeligt overvægtig, at du vil udsætte dig selv og din krop for risikoen, samt efterfølgende livslange komplikationer? Har du slet ikke modet på at tage dig, hvis nu der fandtes en reel løsning uden om gastric bypass? Er man så presset at en fedmeoperation forekommer som eneste udvej, så bør man overveje gastric banding, gastric sleeving eller en af de andre fedmeoperationer der er fornuftige alternativer. Selvfølgelig fulgt skarpt op af sund kost og motion. Det er din krop – dit liv og din investering. Tror du ikke på at du kan tabe dig, så prøv eksempelvis 3 uger på Nupopulver. På den måde taber du dig 10-12 kg asap, og du vil, såfremt du gennemfører, opnå en behovskontrol, der gør det muligt for dig, at lave en reel kostomlægning der fører til et varigt og sundt vægttab hvor det er DIG der kan tage æren for sejren!

 

 

Tidligere brugerkommentarer fra Slankepiller .dk’s gamle site:

 

Maria

Jer der ikke har været op ret længe. I kan vente jer det kommer dette indlæg er hel relevant lad vær at gøre grin med det. Tro mig

Pia

Uha det er stærk læsning alt sammen. Jeg er GB opereret sept.10 og jeg har aldrig i mit liv haft det bedre… Dvs. jeg troede jeg havde det godt. Jeg vejede 147 kg på mit højeste og har nu tabt 60 kg. Jeg ville aldrig kunne klare det uden. Jeg har gennem alle årene prøvet div. piller og pulver. Jeg har været ,medlem i motionscenter, hvor jeg trænede 3×2 timer om ugen og efter 4 mdr. havde jeg tabt 1 sølle kg (glem det med at jeg opbyggede muskler, jeg blev vejet på en af de vægte som måler alt). Nej, jeg har det super godt. Jeg er måske også en af de heldige, at jeg ikke har haft det mindste problem. Ja, jeg skal tage “piller” (vitaminer, kalk og jern) resten af mine dage, og det gør jeg med glæde.
Ved min forundersøgelse fik jeg besked på at tabe 8% og ja, jeg troede også at det var for at “bevise” noget, men nej, forklaringen er at man under op´en skal holde leveren væk for at kunne komme til. Da leveren er meget svampet, ved megen overvægt,og så kan de lettere komme til at ødelægge noget ved leveren under op´en. Hvis man dog taber sig hurtigt x antal kg. så er det først de indre organer man taber fedt på og dvs. bla. leveren, den bliver mere fast og er ikke så skrøbelig.
I skriver også om banding… dem jeg har snakket med der har den er meget kede af den. De kan som regel ikke spise groft (som er sundt) da det sætter sig fast ved ringen. En lever af is og chokolade “det smelter og ryger lige igennem” ikke så godt. En anden er så ked af konstant at skulle spise suppe at hun ville re-opereres, men dette kunne ikke lade sig gøre, da ringen havde sat sig fast i arvæv som ikke kunne fjernes.
Nej, jeg og min familie ELSKER mit nye liv. Jeg er blevet en aktiv mor, glad og positiv kone, og en energisk og effektiv kollega.
Kan godt forstå dem der er i tvivl og kan kun sige… Tænk grundigt over det, for det er resten af dit liv det drejer sig om. på godt og ondt, det er IKKE den lette løsning, det kræver meget arbejde før man er nogenlunde dus med sin krop igen ;)

admin

Hej Christina.

I stedet for at forholde dig udelukkende subjektivt, til DIN case, så kunne det jo være utroligt spændende at høre hvilke erfaringer du så har med gastric bypass operation. Altså hvilke bivirkninger du reelt har oplevet, og hvor meget du har tabt. Hvordan du vurderer operationen i sin helhed.

Christina Nielsen

Uha uha, jeg sidder da og bliver lidt angst nu. Jeg fik en gastric bypass for 2 år siden. Som I nok ka regne ud, døde jeg ik under operationen. Men jeg ka næsten konkludere ud fra jeres indlæg, at jeg er med det ene ben i graven allerede. Sikke noget vrøvl!

Chris

Det skal lige siges, at min operation er en Gastric Bypass.

Chris

Jeg blev opereret for snart 2 år siden, i August 2010. Dengang vejede jeg 141, og havde tabt 15kg inden operationen, så jeg min vægt før alt det var altså 156kg. Idag vejer jeg nok 88-89kg, dvs jeg har tabt næsten 70kg. Operationen for mig har været livsnødvendig, og det er det bedste valg jeg har taget i mit liv. Dog er jeg bange for det der folk snakker om at tage på igen? Det lyder som om alle er helt sikre på at det kommer til at ske? Oven i det kan jeg også spise mere end jeg plejede, og det gør mig urolig. Jeg ville egentlig bare høre, om man evt kunne vænne sin mave til igen at spise utrolig lidt, for jeg vil for alt i verden ikke tage på igen. Alle de der senere komplikationer bekymre jeg mig ikke så meget om. Jeg skal bare ikke tage på igen. Så kunne virkelig godt bruge nogle relevante svar, evt fra nogen som har været i samme.

Jeg var helt nede på 86kg på et tidspunkt, men pludselig tog jeg lige 2-3kg på. Det kom seriøst ud af det blå! Og nu render jeg rundt med en konstant bekymring for om jeg tager på igen.
Er forresten 21år og er 186cm høj

Gastri Bypass i udlandet

En af de bedste destinationer for gastric bypass i udlandet, er Litauen. All-inclusive, billigt gastrisk bypass (www.nordbariatric.com/da/gastric-bypass-pris) er ikke den eneste grund til at overveje at gøre kirurgi i vores klinik. Erfaren kirurg, der har gjort mere end 1.000 gastrisk bypass operationer, og taler flydende engelsk og svensk, samt moderne klinik. Læs mere her – www(.)nordbariatric(.)com/da

Tina L

Hej jeg har selv fået operaionen i januar 2011.
I skriver “Hvad de ikke ved, er at gastric bypass er efterfulgt af et væld af komplikationer og op til 2 % dør som følge af operationen, mens de resterende er livsnødvendigt afhængige af medicin, vitamin og mineraltilskud, hvis de ikke vil dø af mangelsymptomer, som følge af fedmeoperationen.”
Vil gerne sige at jeg INGEN komplikationer har, så det er altså ikke ALLE der har nogen problemmer.
Den livsnødvendige medicin i snakker om, består af en vitamin, kalk og jern pille hverdag. Som mange folk alligevel spiser hverdag (eller burde.

Operationen er den bedste beslutning jeg har taget.
Ja der er en lille procent der desværre dør efter operationen. Men langt flere ville være døde hvis de ikke havde fået operationen pga. fedme.

Jeg ville heller tage chancen og håbe jeg ikke var en af de få uheldige, end risikere at dø af min overvægt.

Kan fortælle at jeg er gået fra en bmi på godt 50 til en bmi på 25.

Hilsen Tina

Poul

jeg har tabt mig omkring 15 kg flere gange, det tager ca 3 mdr, men hver gang jeg bare går lidt af sporet, så kan jeg tage det hele på igen efter nogle få uger!
hvordan er det med nupo kuren, er det så for resten af livet, eller holder man vægten efter man har tabt sig??? jeg er selvfølgelig klar over at man også skal kunne styre sig selv

Jan

har fået lavet gb operation for 3 år siden.og er gået fra 150 til 70 kg.genkende slet ikke det mønster du skriver om.få taget blodprøver hver år og alle tal er flotte.man kan jo osse se på konsekvensene ved overvægt sukkesyge osv.eller være på evig slankekur .er heller ikke for sundt.

Antia

Gastric bypass er farligt.
Har en bekendt som har/haft mange komplikationer heraf.
Jeg er ret skarp når jeg siger at overvægt ikke kommer snigende som en tyv om natten, den er man selv ansvarlig for, og man kunne jo selv have grebet ind inden det kom så langt.
Min bekendt ligger nu i respirator med en Herpes infektion i hjernen pga. nedsat immunforsvar, følge af indgrebet, og mangel på diverse vitaminer og mineraler.
DEt er for nem en løsning at lade sig operere, har man spist sig en overvægt til må man også arbejde sig ud af den igen.
DEt er dyrt for samfundet med disse operationer og alle de komplikationer som følger i kølandet.

Susanne

Nu blander jeg mig !
Jeg fik en Gastrisk Bypass på Hamlet for 1 år siden, har tabt 56 kg, 9 kg mere end jeg skulle, mit bmi er nu 22, jeg vil gerne tabe 4 kg mere så er jeg nede på 65 kg, som jeg gerne vil, det skal lige med at jeg er 178 cm høj, 43 år & har født 3 børn, den GB er det bedste jeg har gjort for mig selv i hele mit liv & jeg ville gøre det hele om igen, det er ikke en nem løsning, men det var den rigtige for mig.

Heidi

Jeg vil på det kraftigest advare mod GB-op, da jeg lige har mistet min mor pga sådan en operation. Operationen blev foretaget på et privat hospital hvor hun selv betalte operationen, det viste sig at tygtarmens syninger ikke holdte og der løb derfor maveindholdet ud i bughulen, hun henvendte sig til hospitalet hvor hun bleb opereret, de tog en blodprøve og mærkede på maven, hun blev sendt hjem dagen efter. Den efterfølgende nat tiltog smerterne og hun blev syet sammen på et offentligt hospital, det var desværre for sent, hun døde dagen efter af blodforgiftningen.
Lægen der havde opereret hende, havde fortaget 1000 operationer, måske han skulle have nøjes med de 200 og taget det mere alvorligt. Jeg mener der er gået for meget industri og discount i privathospitalerne, regningen bliver sendt videre til det offentlige, man har fået den operation man har betalt for, og det inkludere ikke komplikationer som kræver en mere detaljeret undersøgelse. Jeg har forståelse overfor dem der vælger denne løsning, men forbered jer på at sige farvel til livet inden du ligger dig under kniven.

Mille J.

Nuuu må jeg også blande mig! Altså jeg er en kvinde på 31 med en bmi på 43! Jeg har været overvægtig HELE mit liv, har prøvet ALT! Og i dag har jeg aftalt tid til forundersøgelse på en privatklinik! 65.000 for en GB-OP. Jeg er overbevist om at det er det helt rigtige valg for mig!Respekt for de overvægtige der SELV kan tage kampen, men jeg ser ikke mig selv som en taber fordi jeg søger hjælp via en GB! GB er for mig et værktøj… kampen skal jeg stadig selv kæmpe!
Er helt enig i man ikke skal se GB som en løsning der står alene! Er også enig i at den eneste holdbare vej af med kiloerne 4 ever er sund kost og motion (og UDEN slankepiller eller nupo pulver!!!!)Hvilket i min verden er meget værre en en GB-op! Nå men ville bare lige af med det her, ser frem til min OP og skal nok give det en skalle både nu og efter ifht sund kost og motion:) PS. uvidenhed fører ofte til fordomme! :) )

Mie G

Hvilke forudsætninger har denne side, for at hælde mere til en operation en anden – har denne side nogle faglige kompetente mennesker til at debatere om emnet eller er det bare ud fra et kommercielt synspunkt og ikke mindst en mavefornemmelse.?

Henriette

Bare en lille kommentar.  Jeg er 38 år, fik en gastric bypass den 14/9 2006, har tabt 60 kg og holder vægten stabil. For mit vedkommende er det de bedste 104000 kr´, jeg nogensinde selv har brugt. Det kan godt være, at jeg skal tage ekstra vitaminer og mineraler dagligt, men min livskvalitet er forbedret mange gange. Kan mange flere ting idag, kan gå med rank ryg igen… En god investering i mit liv…

Andre Andersen

Ved Gastric Binding har man fundet ud af at mange snyder (sig selv) ved at drikke under måltidet, således at maden glider nemmere forbi bindingen, og derved ophæver indsnævringens virkning. Ved bypas er der ingen slinger i valsen for den kan ikke snydes.
Har iøvrigt lige fået dato for min GB (16 nov) og glæder mig rigtig meget. Dels for at få et lettere liv men så sandelig også for at slippe af med min søvnabnø. Tænk jeg kommer til at kunne vågne om morgnen frisk og veludhvilet. Det er sq lige før reduktionen af min vægt er noget sekundært. Efter egen mening ;o)

admin

Nu taler vi jo ikke MOD alle operationer, men specielt gastric bypass er vi bekymrende for. slankepiller.eu tjener lidt penge på affiliate salg af slankepiller, men basalt set forsøger vi at have en fornuftig og objektiv tone.
Gastric banding har mistet sin popularitet, fordi at det åbentbart er lykkedes flere af de opererede at spise så meget at de har ødelagt forsnævringen og entetn sprængt den, eller fået efterfølgende komplikationer.

Operationen hvor man får indsat en ballon i mavesækken er nok den vi er mest tilhængere af pt. i forhold til operationer.

Maiken

Jeg overvejer pt. en operation og har også kontaktet min læge mht det. Jeg forstår bare ikke hvorfor man ikke benytter gastric binding i stedet for gastric bypass. Ved denne metode forbigåes tolvfingertarmen ikke…

Jeg vil desuden lige påpege at det da ville være fuldstændig idiotisk, hvis en slankepilleside IKKE talte imod en operation…

Laila Sinkjær

Hej alle :o )

Jeg har siddet og læst alle kommentarer igennem, både de positive og de negative. Jeg vil i den forbindelse gerne bidrage til tråden.

Jeg blev selv opereret i oktober 2009, og har i alt tabt 40 kg. Min startvægt inden de 8%, som man skal tabe inden operationen, var 133,5 og jeg er 171 cm. høj, så det var en høj vægt. Jeg så det som sidste udvej, for jeg havde prøvet ALT og jeg var bare blevet større og større.

Operationen gik galt og jeg røg i narkose 2. gang pga. indre blødninger som de fik standset. Hjemme igen sov jeg konstant i en uge, hvor jeg kun var oppe for at spise når vækkeuret larmede.

Efterfølgende tabte jeg mig ca. 17 kg fra oktober (2009) til juni (2010) og så gik min vægt ellers bare i stå. Derudover blev jeg sygemeldt med en svær depression i februar og måtte stoppe på ønske uddannelsen.

I januar (2011)fik jeg nok. Nu skulle jeg F…. få gang i det vægttab, så i afmagt meldte jeg mig hos vægt konsulenterne og gav det en chance. Det gav skub i vægttabet og selvom jeg ikke følger deres principper 100 % (pga. en kronisk psykisk lidelse, spiser jeg sjældent kulhydrater) taber jeg mig nu stille og roligt.

Jeg er super glad for mit vægttab, og jeg forsætter de nye vaner til jeg er nede på ca. 70 kg. og selvfølgelig også bagefter for jeg skal ikke ende på 133,5 kg. igen…

Det skal også nævnes, at jeg siden februar 2010 har gået til psykolog, hvilket jeg selv har betalt.

I dag er jeg på 90,4 og jeg motionere næsten hver dag. Jeg spiser komplet anderledes end før operationen – generelt er der ikke mange af de gamle vaner tilbage.

Det jeg vil med denne kommentar er, at fortælle hvordan et forløb på næsten 2 år kan se ud når tingene går galt. Jeg vil vove den påstand at havde jeg fået hjælp af en psykolog INDEN operationen så havde jeg ændret adfærd og dermed tabt mig, uden operation. Min massive overvægt har været psykisk betinget og det ændrer en operation ikke på. Jeg åd (ja det lyder ikke pænt, men mængden jeg kunne omsætte var enorm – især hvis jeg var, ked, skuffet, sur, deprimeret osv.)

I dag sidder jeg så med de store spørgsmål som artiklen omtaler – hvad med fremtiden..?

Jeg hverken kan eller vil klandre systemtet (jo lidt) for at have opereret mig, men jeg valgte operationen fordi jeg ikke så anden udvej, og desuden havde jeg ikke råd til psykologhjælp selvom min veninde blev ved med at sige at jeg skulle give det et forsøg!!!

Havde jeg fået bevilget hjælp til psykologhjælp og ikke “bare” fået bevilget en operation der dengang kostede det danske system ca. 112.000 kr., havde jeg tabt mig pga. ændret adfærd (pga. selvindsigt), og IKKE pga. af operationen. Mit håb er, at folk vil bruge mindst et halvt år på psykologhjælp FØR de lægger sig under kniven. Man skal huske at man IKKE er blevet fed på 1-2 måneder og man bliver heller ikke tynd ved at knibse med fingerne. Tag den tid der tager så hovedet kommer med. Nyd de mange sjove oplevelser undervejs og beløn dig selv.

Det der har hjulpet mig allermest er, at jeg ikke længere føler mig snydt, når jeg siger nej til noget chokolade eller lignende, for det gør absolut intet godt for min krop. Følelsen af snyd var næsten altoverskyggende og ødelæggende, så da jeg fik vendt det på hovedet og indså at jeg faktisk måtte spise alt det junk jeg ville, men at jeg ALDRIG ville nå mit mål hvis jeg levede af det, så fik jeg det ændret. Idag har jeg et mere normalt forhold til junk. Jeg spiser stadig en lille burger eller tager et bette stykke chokolade, for leve vil jeg, men det er langt fra hver dag og jeg nyder det nu, istedet for at banke mig selv i hovedet med adskillige nedgørende kommentarer omkring min svage ryggrad… Livet skal nydes, trods kost ændring og det kan sagtens lade sig gøre hvis du tager én ting af gangen ;o)

Gav det mening…????

Anders J

Hej Jeg er en fyr på tidlidgere 173kilo der nu ved egen hjælp i form af motion og og kost omlægning har tabt mig over 70 kilo på 1½ år. Dette ser jeg som den nemme løsning, og som du skriver så er det mig jeg kan takke for at have tabt de kilo, og jeg er pavestolt og mit liv er blevet så meget rigere, ikke mindst i form af den respekt jeg møder fra venner og bekendte.
Jeg har ikke ladet mig inspirere af Lena H eller andre slankespecialister som lige skal tjene lidt mønt på de fede, men ren fornuft.
Min krop er mit livs fartøj