Letigen

doktor

Find de rette slankepiller for dig!

Besvar 6 korte spørgsmål og få vores forslag til slankepiller, der passer til dine behov.

Trin 1 af 6

16%

letigen slankepiller

Slankepiller Letigen blev taget af mere end 100.000 danskere tilbage i 2002. Man mistænker slankepiller Letigen for at være skyld i minimum 10 dødsfald herhjemme i Danmark. Godkendelsen af slankepiller Letigen blev trukket tilbage af Lægemiddelstyrelsen den 22. november 2002, da de sagkyndige ikke længere var tryg ved den. Slankepiller Letigen blev mistænkt for at have alvorlige bivirkninger og forbrugerrådet modtog henvendelser fra mere end 150 danskere der mente at slankepiller Letigen havde givet dem skader. Skaderne kunne være alt fra blodpropper til hjerneskader og i værste tilfælde – døden.

 

Slankepiller Letigen indeholder de aktive stoffer koffein og efedrin. Efedrin er et amfetaminderivat, der tilbage i midt 90’erne kom under mistanke for at medføre blodpropper i hjertet, hjerneblødninger og i særlige tilfælde – dødsfald. I 1999 konkluderede EMEA, at der var stor risiko forbundet med slankepiller der indeholdt efedrin.

Der gik lang til hvor Lægemiddelstyrelsen ikke ville røre ved godkendelsen af slankepiller Letigen, da produktet kun blev markedsført i DK, og derfor ikke var underlagt EU’s forbud. Slankepiller Letigen blev dog sat under ekstra overvågning og fra den 14. oktober 2002 blev alle recepter registreret hos sundhedsstyrelsen. Herefter faldt salget drastisk.

Det viste sig at den kliniske dokumentation fro godkendelsen af slankepiller Letigen kun var baseret på et enkelt studie med 180 deltagere der fik Letigen i 24 eller 48 uger. Derudover forelå der en henvisning til forgængeren for slankepiller Letigen – “Helsingør-pillen”. Denne forgængers godkendelse var baseret på 4 mindre studier der heller ikke levede op til nutidens standard om dokumentation for lægemidler.

Slankepiller Letigen blev opfundet af professoren Arne Astrup. En amerikansk undersøgelse såede tvivl om den mest solgte receptpligtige slankepille i DK. Undersøgelsen viste at de aktive stoffer i Letigen kunne medføre alvorlige bivirkninger som blodpropper i hjernen og kraftigt forhøjet blodtryk, samt hurtig hjertebanken.  Af mystiske omstændigheder gik der alligevel lang tid inden lægemiddelstyrelsen valgte at trække Letigen tilbage fra markedet – muligvis fordi det var en kæmpe salgssucces.

Ingen kunne forudsige hvem der ville blive ramt af hvilke bivirkninger, og for nogen medførte det døden og andre fik varige sundhedsskader.

Arne Astrup pointerede kraftigt at Letigen kun skulle udskrives til folk der var svært overvægtige, samt at de skulle have målt blodtryk både før, under og efter behandlinger. Derfor må man sige at det var paradoksalt at svært overvægtige med blodtrykeproblemer fik udskrevet  Letigen.