Pro Ana

doktor

Find de rette slankepiller for dig!

Besvar 6 korte spørgsmål og få vores forslag til slankepiller, der passer til dine behov.

Trin 1 af 6

16%

Pro ana står for ”pro anoreksi”. Pro ana bevægelsen mener at den psykiske sygdom anoreksi ikke er en sygdom, men bare et valg af livsstil. Pro ana bevægelsen mener at anorektisk adfærd bare falder uden for de normative værdier, og derfor kategoriseres som sygelige. De mener at man som anorektiker ikke er syg, bare fordi man har valgt at føre sit liv på anorektisk vis. Hvor går grænsen mellem afvigende og sygelig adværd? På Danmarks førende ekspertforum om slankepiller, tager vi stærkt afstand fra pro ana bevægelsen, og ønsker med denne artikel at belyse hvorfor pro ana er en sygelig tilstand.

 

Vi går ind for frihed til at vælge den livsform, der passer en bedst, men i det øjeblik, man bliver en belastning for sine omgivelser og det omgivende samfund, har samfundet ret til at gribe ind. På nettet findes to grupper af piger. Dem der tilbeder og kontrollerer den sygeligt lave BMI, og dem der bliver fanget udelukkende af den sygelige adfærd og mister kontrollen, og udvikler en egentlig sygdom. Pro ana bevægelsen vurderes til at være medskyldige, i de omkring 25 % dødsfald blandt anorektikere, der reelt forekommer. Pro ana bevægelsen er samvittighedsløs, opmærksomhedssøgende og uansvarlig. Lidt nogle af de samme kendetræk der går igen, ved det enkelte individ med diagnosen anoreksi.

Hvad er anoreksi (anorexia nervosa)?

Anorexia betyder på græsk ”uden appetit” og nervose betyder nervøs/psykisk. På dansk også kendt som ”nervøs spisevægring”. Vægten skal være  under 15 % af normalvægten før man kategoriseres som lidende af anoreksi. Pro ana og anoreksi kobles sammen med det ekstremt tynde skønhedsideal, der opstod i 60’erne. De folk der oftest rammes af anoreksi er folk med lavt selvværd, og en følelse af mangel på kontrol over livssituationen. Anoreksi har i værste fald dødelig udgang. Sygdommen starter med underernæring, som følge af dette følger nedsat immunforsvar, blodmangel, diverse mangelsygdomme, knogleskørhed, ophørende menstruationscyklus, nedsatte kognitive evner og i sidste ende hukommelsesproblemer. Pro ana og anoreksi kategoriseres som en narcissistisk og psykosocial lidelse.

Pro ana bevægelsen

Pro ana bevægelsen har fundet mediernes søgelys det sidste års tid, og mange internetudbydere, er begyndt at tage afstand og lukke for hosting af ”pro ana” sider. Folkene bag pro ana har ofte en stædig, provokerende og  lukket tilgang til dialog, men vil for enhver pris opretholde og vedligeholde deres sider. En gennemgang af de danske pro ana sider, har vist at det ikke er rigtigt sygelige anorektikere der står, bag, men mere den kontrollerende narcissistiske type, der nyder opmærksomheden og det faktum at de fuldt ud forarger. Det de samme piger der var stærke og ambitiøse i præpuberteten, men mistede grebet, og nu sidder tilbage bag en monitor, med nettet som deres eneste korrumperede chance for at manifestere deres fejlslåede livsideal.

Pro ana indhold

Pro ana sider indeholder typisk billeder af supertynde kendte skønheder, samt opskrifter, dagbøger og pro ana slagord. Eksempler på pro ana tips kan være:

  • Pro ana tip: I stedet for at spise hjemme hos andre, så inviter selv hjem – her kan du kontrollere hvad du serverer.
  • Pro ana tip: Spis altid af små tallerkener – så ser portionerne større ud
  • Pro ana tip: Overdriv eller opdigt allergi – specielt fødevareallergi, allergi for e-numre med mere. På den måde vendes folks forargelse til medlidenhed, når du ikke spiser.
  • Pro ana tip: Hav altid citronvand og skrællede gulerødder i køleskabet. Drik først vand, da det kan tage sulten. Når du ikke kan holde ud længere, kan du tage en gulerod.
  • Pro ana tip: En hund spiser gerne din mad mens ingen ser det – og så har du en ny bedste ven!
  • Pro ana tip: Gå med ankelvægte – så forbrænder du flere kalorier
  • Pro ana tip: Spis vitaminpiller – på den måde kan du tabe dig i længere tid, inden mangelsymptomerne begynder at kunne ses.
  • Pro ana tip: Drik proteinshakes – har du sultet i lang tid, kan din mave ikke tåle andet, og du vil beholde nogle af  dine muskler mens du fortsat taber dig.

Pro ana tips er ofte sygelige, men kan for det utrænede øje virke ganske smarte og anvendelige. Desværre har mange af rådene, til hensigt at skjule pro ana adfærden, og i endnu højere grad vække den mystik omkring pro ana personlighederne, som de narcissistiske pro ana piger nyder.

 

Brugerkommentarer fra SLankepiller.DK’s tidligere site:

DetErIkkeGodtAtHaveAnoreksi

Hej alle sammen

Jeg kan ikke fatte at i ser på livet som om at det er fuldstendig ødelagt hvis man er overvægtig. Og det er på ingen måde godt for en at sulte sig selv eller stikke en finger ned i halsen.
Jeg syntes ikke i skal gøre nogle af delene for det er på ingen måde godt at at have anoreksi…
Som Lizzie selv sagde så kan det have konsekvenser resten af ens liv at have anoreksi og hvordan kan det være fantastisk???
Hvis du overhovedet har tænkt på at sulte dig selv for at komme til at ligne modellerne på forsiderne af mode bladene som er svøbt i makeup så snak med nogen om det som dine foreldrer, få det er virkelig ikke sundt for dig og det kan have alvorlige følger!

med mange hilsner Sarah

Lizzie lisbethraun@lapetitefemmedanoise.dk 90.184.27.205
Lagt på 05.06.2012 kl. 16:07

Jeg må på det kraftigste advare mod anoreksi. Jeg fik selv anoreksi som knap 14-årig, hvor jeg kom ned på 25 kg og herefter var indlagt i et år. Selv om jeg i dag som 44-årig har været normalvægtig og helbredt for anoreksien i 26 år, har anoreksien efterladt flere følgesygdomme i sit farvand. Fx har jeg aldrig menstrueret (vil derfor aldrig kunne få børn) og er pga. for lavt østrogenniveau i fare for at udvikle knogleskørhed. Derudover har jeg ødemer i benene, muskelatrofi (muskelsvækkelse) og kronisk hjertesvigt. Den manglende pubertetsudvikling, som anoreksien var årsag til, har derudover givet anledning til voldsomme angstanfald, social isolation og depression. Så selv om man bliver helbredt for anoreksi, kan den have vidtrækkende konsekvenser resten af livet.

Line jensen Line-jensen78@hotmail.com 80.163.61.166
Lagt på 11.01.2012 kl. 21:54

Hej.. Jeg har et problem. Jeg føler mig ikke kæmpe, men jeg er heller ikke tynd. Jeg vil rigtig gerne tabe mig, men det gårfor langsomt. Vil hører om du mia f.eks kan hjælpe med, hvordan man taber sig hurtigt? :-)

Mia siil@live.dk 85.81.6.144
Lagt på 26.07.2011 kl. 22:40

jeg er pro ana og ikke den mindste smule “narcisistisk”. Jeg opfordrer ikke andre til at være det, og jeg giver ikke tips fra mig. Jeg synes ikke at normalvægtige piger er tykke på nogen måde og jeg er ikke selv til skelet-piger. Jeg vil bare gerne SELV være tynd, desuden ved jeg at jeg kan styre det.

Vicki Vitani87@forum.dk 94.144.63.159
Lagt på 27.04.2011 kl. 14:13

Er tiddligere anorektiker!det var en hård lang kamp, at bryde ud-gik dog alene i de år, og var ikke under pres fra andre, der ønskede mig syg-blev hjulpet…

Er bekymret over de siders farlige budskaber!
Selv da jeg som 14 årig var længst nede, og blev hasteindlagt på intensiv spiste jeg mere, end de piger gør,og motion undgik jeg helst, men tabte mig alligevel vel fra.52 til 32 kilo på under et halvt år dengang!

Er glad for, at jeg ikke kendte til sider, som disse,da jeg var syg!…de ville klart have inspireret mig til, at have holdt fast i anoreksien…og måske havde jeg været død nu…

Heidi sørensen Heidiho12@gmail.com 90.185.190.234
Lagt på 11.01.2011 kl. 19:51

Super godt skrevet. Det er nok det bedste danske materiale der findes på dansk. Må jeg citere det i en opgave til sygeplejestudiet. Synes den med det “fejlslåede livsideal” er særligt god.

Henrik Henriklh@gmail.com 87.56.9.9
Lagt på 02.12.2010 kl. 06:21

Der var en udsendelse i sidste uge på dk4 tror jeg nok om Pro ana. Pro ana er nok det mest forkastelige fænomen jeg længe har stødt på. Det er jo så åbentlyst sørgelig og syge mennesker, der bare forsøger at legitimere deres eget fordærv, ved at trække andre med ned. Synes det er super sejt initiativ når internetudbydere lukker Pro ana sider.