Tab dig med flæskesteg og chokolade

doktor

Find de rette slankepiller for dig!

Besvar 6 korte spørgsmål og få vores forslag til slankepiller, der passer til dine behov.

Trin 1 af 6

16%

Kan man virkelig tabe sig, hvis man levede af flæskesteg og chokolade?

Den noget kontroversielle titel er et appetitvækker for de læsere, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med kaloriebegrebet. Teoretisk set er det nemlig i høj grad muligt at tabe sig, udelukkende ved at spise flæskesteg og chokolade. Kroppen er en avanceret biologisk maskine, og de 3 primære kilder til energi er fedt, protein og vigtigst af alt kulhydrat.

Stofskifte er et udtryk for de processor hvorved kroppen omsætter mad til energi. Alt efter køn, alder, vægt og aktivitetsniveau, så har vi alle et individuelt stofskifte. Nogen forbrænder mere end andre – men der er en helt klar sammenhæng mellem de ovennævnte 4 parametre, og hvor meget vi forbrænder.

Det er relativt let at udregne ens basalstofskifte. Brug blot nogen af værktøjerne her på siden. Basalstofskiftet er vores hvilestofskifte, og altså den mængde energi vil forbrænder på et døgn, hvis vi lå ned og hvilede 24 timer i døgnet. Det er klart at sidder man op på et kontor forbrænder man en anelse mere, har man stående arbejde forbrænder man endnu mere, og har man fysisk hårdt arbejde som eksempelvis murerarbejdsmand, så forbrænder man endnu mere.

Den mængde energi vi individuelt forbrænder på en dag, kan formuleres som et tal. En værdi der enten benævnes kilojoule, eller kilokalorie. For nemheds skyld holder vi os her til kun at bruge kilokalorier.

Faktum 1: Spiser man mere end man forbrænder, så tager man på!

Faktum 2: Spiser man mindre end man forbrænder så taber man sig!

Alt efter hvad man spiser, så er der forskellige energimængder i den givne fødevare. Agurk er noget af det mest energifattige overhovedet, da det kun indeholder omkring 11 kilokalorier per 100 gram agurk. Til modsætning indeholder mørk chokolade godt 600 kilokalorier per 100 gram. Til sammenligning skal man altså spise 6 kg agurk for at få den samme mængde energi , som der er i 100 gram mørk chokolade.  Nu giver det måske allerede mening for dig, hvorfor mange ernæringseksperter foreslår agurk og gulerodsstænger med fedtfattig dip en lørdag aften, fremfor chokolade og kartoffelchips.

Man kan man så tabe sig hvis man udelukkende levede af flæskesteg og chokolade? JA – er svaret. Lad os nu tage person A. Person A har et basalstofskifte på 2800 kilokalorier i døgnet.  En flæskesteg indeholder omkring 330 kilokalorier per 100 gram og chokolade indeholder som nævnt 600 kilokalorier per 100 gram.

Spiste person A 400 gram flæskesteg og 240 gram mørk chokolade hver dag, så ville person A få præcis den mængde energi han skulle have for at få dækket sit daglige ernæringsmæssige behov. Spiste person A 100 gram chokolade mere, ville han komme i kalorieoverskud, og ville teoretisk set tage omkring 60 gram ren fedt på om dagen.  Valgte person A at skære chokoladen ned til kun 100 gram chokolade om dagen, ville han smide omkring 100 gram rent fedt om dagen.

Det er selvfølgelig logik at det er meget ernæringsmæssigt forkert kun at leve af flæskesteg og chokolade, men eksemplet er udelukkende til for at belyse, at det ikke er HVAD vi spiser, men mængden af hvad vi spiser. Til sammenligning skulle person A spise 7,5 KILO gulerødder hver eneste dag, for at få den samme energimængde som han får fra 400 gram flæskesteg og 240 gram chokolade. Altså mængdemæssigt over 10 gange så meget.

Med det i baghovedet, kan man regne ud, at det kan betale sig, at tænke over energimængden i det man stopper i hovedet, hvis man har et ønske om at opnå et vægttab. Det er selvfølgelig super vigtigt at spise en alsidig og varieret kost, der både indeholder alle nødvendige vitaminer, mineraler, protein, sundt fedt og komplekse kulhydrater, hvis man vil have at kroppen fungerer optimalt.

Ønsker man et hurtigt vægttab, kan man faktisk godt leve af store mængder grøntsager, da man stadig vil tabe sig, selvom man indtager over 4 kg om dagen. Men det er vigtigt at pointere at der ikke må tilsættes brød eller pasta til en sådan diæt. For at beholde muskelmassen, skal der spises minimum 300 gram kylling og drikkes ½ liter skummetmælk hver dag, eller man kan vælge at supplere med proteinpulver. En sådan diæt trækker helt sikkert tænder ud, og derfor kan man med fordel benytte koffeinpiller på dage hvor energiniveauet er helt i bund – specielt i forbindelse med træning.